Noutati RSS


Gala Aniversară 4 Ani de CoderDojo în Timișoara

Radu Ticiu - Saturday, January 14, 2017

 

În 19 ianuarie 2017 se împlinesc patru ani de la inaugurarea primului CoderDojo în Timișoara.


După un an de pauză, dorim să reluăm bunul obicei de a sărbători activitatea și realizările copiilor și tinerilor ninjas și a mentorilor lor, obicei construit prin evenimentele aniversare din 2014 și 2015.


În acest scop, invităm sutele de ninjas activi în cele 13 dojo-uri din Zona Metropolitană Timișoara, pe mentorii și părinții acestora, dar și reprezentanții organizațiilor partenere în 21 ianuarie, la ora 16.30 în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara la o Gală Aniversară.


Îi vom evidenția pe cei mai dedicați dintre mentori și pe cei mai promițători dintre învățăcei, vom prezenta cele mai spectaculoase proiecte dezvoltate în ultimul an și vom evoca momentele deosebite ale evenimentelor pe care le-am organizat sau la care am participat. Le vom arăta partenerilor și suporterilor noștri și întregii comunități locale ce rezultate generează suportul pe care îl primim, care ne sunt planurile imediate, pentru anul 2017 și de ce putem spune că, cel puțin pe termen mediu, viitorul sectorului tech din Timișoara sună foarte bine!

Ca de obicei, vom fi cool, alternând prezentările și secvențele de premiere cu momente artistice avându-i ca protagoniști pe cei mai talentați dansatori și interpreți dintre ninjas sau colegii lor de generație și cu pauze de energizare cu gustări, fructe și deliciosul tort CoderDojo. Seara se va încheia în forță, printr-un mini-concert susținut de Thea and The Sky Walkers.

Toți cei care doresc să sprijine activitățile CoderDojo din Timișoara o vor putea face adjudecând, în cadrul unei licitații de tipul ”silent auction”, lucrări de artă vizuală donate de tineri artiști și fotografi locali sau participând la o tombolă cu câștiguri constând în gadget-uri, cărți și tricouri purtând brand-ul CoderDojo.

Vă așteptăm cu drag. Vă rugăm să vă înscrieți folosind formularul accesibil de pe această pagină!

Educație si creativitate tehnică la Tabăra de Vară CoderDojo Romania 2016

Radu Ticiu - Friday, August 05, 2016

La a treia sa ediție, Tabăra de Vară, și-a consolidat statutul de cel mai mare eveniment multi-dojo al rețelei CoderDojo România, după ce a reunit în cetatea istorică a orașului Alba-Iulia peste 80 de ninjas cu vârstele cuprinse între 7 și 17 ani, proveniți din 15 dojo-uri. Pentru prima oară evenimentul a devenit internațional prin participarea unor mentori și ninjas din Moldova, Serbia și Turcia.

Găzduit de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, evenimentul cu durata de o săptămână a inclus activități educative din domeniul programării, complementate de experiențe de relaxare și de învățare în domenii non-tehnice. 
 
Cele două sesiuni zilnice de coding au grupat participanții în ateliere de Scratch, Web Development, Algoritmică, Limbaje de Programare Avansate, Unity/Game Development, Robotică/Embedded, Web Design în cadrul cărora au fost dezvoltate peste 25 de proiecte care au ajuns să fie prezentate în cadrul unui eveniment non-competitiv de tipul Demo-Day. De la versiuni dezvoltate în Scratch ale bine-cunoscutului joc Lemmings la un model de automatizare domestică, de la pagini web care au reflectat desfășurarea taberei la versiuni C++ a câtorva cunoscute jocuri (Snake, Tetris, etc.) sau implementări ale Conway`s Game of Life, proiectele prezentate la Demo-Day au reflectat noile cunoștințe și abilități transmise copiilor și tinerilor de cei 15 mentori dedicați reprezentând dojo-uri din Timișoara, Oradea, București și Chișinău. Alte activități desfășurate au vizat introducerea unor concepte și tehnici din domeniul inovării în grupuri și organizații mici (în cazul celor mai mari dintre ninjas) sau jocuri de grup pentru dezvoltarea abilităților sociale (pentru cei mai mici dintre ninjas). 

În ciuda densității activităților specifice CoderDojo desfășurate, programul taberei a oferit participanților oportunitatea de a asista la ceremonia schimbării gărzii în Cetatea Alba Carolina, de a simți efortul și valul de adrenalină pe circuitele aeriene și tirolienele dintre copacii Parcului de Aventură Dynamis Alba-Iulia, sau efectiv să joace baschet, fotbal sau board games cu colegii. Toți participanții au petrecut o zi vizitând Castelul Huniazilor din Hunedoara și Geoparcul Țării Hațegului, intrând în lumea cavalerilor medievali sau aflând informații despre dinozaurii din specia Balaur Bondoc. 

Construind pe succesul Taberei de Vară CoderDojo România 2016, organizatorii de la Asociația Banat IT, platforma formală a activităților CoderDojo în Timișoara și, sperăm, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba-Iulia vor proiecta ediția din 2017 care va fi deschisă participării echipelor de mentori și ninjas din România și din străinătate, interesate să învețe, să programeze și să se relaxeze într-una dintre cele mai frumoase și bine conservate fortărețe medievale din întreaga Europă. 

Vă așteptăm pe lista de participanți!


În perioada următoare vom publica o serie de postări în care vă vom prezenta detalii legate despre desfășurarea taberei!


Tabăra de Vară CoderDojo România și Moldova 2016

Radu Ticiu - Friday, July 01, 2016

PRELUNGIM PERIOADA DE INSCRIERE PÂNĂ ÎN  19 IULIE, ORA 16!


Vacanțele de vară
înseamnă, de câțiva ani încoace, pentru copiii de la dojo-urile dinRomânia și ocazia de a se întâlni și a progresa împreună în domeniul programării în cadrul unor ediții ale Taberei de Vara CoderDojo!


După edițiile din 2014 de la Moneasa și 2015 de la Cisnădioara, la care au participat câte 40-50 de copii din Timișoara, București, Dumbrăvița, Oradea, Lugoj sau Cluj, respectiv mentori din București, Chișinau, Oradea sau Timișoara, rețeaua CoderDojo din România și Moldova pregătește o noua ediție a celui mai mare eveniment național inter-dojo.


De această dată, locația aleasă este Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, iar perioada de desfășurare va fi în 24-31 iulie. Păstrarea unei locații ”mai centrale” pe harta țării sperăm să crească atractivitatea taberei pentru ninjas și mentori proveniți de la un numar cât mai mare de dojo-uri.

 

Other resolutions: 320 × 232 ...

 

Programul taberei va include pe lânga  câte două sesiuni zilnice de coding, activități recreative și culturale în Cetatea Alba Carolina, drumeții în Țara Moților sau la Muzeul Dinozaurilor din Orăștie și Castelul Corvinilor de la Hunedoara, activități sportive pe terenurile Universității și demonstrații ale activitaților CoderDojo pentru potențiali mentori și copiii interesați din Alba-Iulia, activitați de socializare și mini-training-uri din sfera soft-skills.


Mentorii participanți vor conduce atelierele de lucru în Scratch, web development și web design, algoritmică, Java, game-development, robotică, etc, utilizând metodologiile de lucru cu copiii practicate în mod uzual.


Detalii legate de eveniment pot fi găsite în aceasta descriere. Parinții interesați își pot înscrie copiii până în data de 15 iulie, ora 16.00, completând acest formular.

 

Cu siguranță, tabăra de vară 2016 va fi un moment extrem de important pentru dezvoltarea rețelei, crearea identității și culturii organizaționale proprii pentru CoderDojo România și Moldova.


Ca de obicei, din punct de vedere logistic, suportul necesar echipei de organizare este oferit de către Asociația Banat IT, organizația care și-a asumat rolul de platformă/umbrelă pentru CoderDojo-urile din Zona Metropolitană Timișoara, până la formalizarea Asociației CoderDojo România.

Succes la CoderDojo Coolest Projects Awards 2016

Radu Ticiu - Sunday, June 26, 2016

Copiii si tinerii de la cluburile CoderDojo din Romania au obtinut rezultate spectaculoase in cadrul Coolest Projects Awards, o competitie globala de creativitate tehnica, care a reunit la Dublin, aproape 800 de proiecte dezvoltate de circa 1200 de copii si tineri de 7-17 ani din peste 20 de tari.

Delegatia din Romania a inclus 45 de copii si 12 mentori de la CoderDojo Dumbravita, Giroc, Mosnita-Noua, Oradea, Oradea @Cantemir, Bucuresti Nord, Cluj-Napoca si de la patru dintre cele 9 dojo-uri din Timisoara: @ACi, @UVT, @FEAA si @Startup Hub.

Participantii romani au fost declarati castigatori la doua dintre cele sase categorii de concurs, au castigat doua premii speciale ale sponsorilor si au primit patru premii runner-up.

 


Participantii romani au fost declarati castigatori la doua dintre cele sase categorii de concurs:

Doua dintre proiectele dezvoltate de participanti din Romania au primit premii speciale ale sponsorilor:
  • Premiul Best International Project, oferit de DCF: Teona Pop, 13 ani, de la CoderDojo Oradea @Cantemir pentru un site interactiv care reflecta lumea imaginata intr-o opera literara pentru adolescent
  • Premiul Best international Enterprise, oferit de Dublin City University: Teodor Tatu-Zevedei, Alexandra Neagu si Radu Salavat, 15 ani, de la CoderDojo Bucuresti Nord cu Warehouse 2.0, un proiect care trateaza un model de informatizare a unei magazii sau depozit

De asemenea, au fost castigate premii Runner-Up Awards de catre:
  • Ștefan Juravle, 11 ani, de la CoderDojo Giroc, la categoria scratch, cu un joc de ping-pong pe calculator
  • Laura Chirilă, 13 ani, de la CoderDojo Dumbravita, la categoria Hardware, pentru un robot comandat prin miscarea mainii libere in fata unui senzor Leap Motion
  • Teodor Tatu-Zevedei, alexandra Neagu si Radu salavat, CoderDojo Bucuresti Nord
  • Teona Pop, CoderDojo Oradea @Cantemir

Participarea de anul acesta continua cresterea fata de anii anteriori, atat din perspectiva numarului de copii din Romania care au concurat, 45 fata de 27 in 2015 si 12 in 2014, dar si al numarului premiilor castigate: sase fata de trei in 2015 si unul singur in 2014.

Pentru toti membrii delegatiei, aceasta evolutie genereaza un plus de entuziasm, motivatie si incredere in fortele proprii, iar pentru Asociatia Banat IT, care sustine implementarea conceptului CoderDojo in Romania, reprezinta o confirmare a importantei acordate pentru desfasurarea de activitati pe termen lung in domeniul educatiei informale in domeniul programarii pentru elevi din invatamantul preuniversitar.

Înscrieri deschise pentru CodeWeek 2016

Radu Ticiu - Monday, April 18, 2016

CodeWeek este unul dintre evenimentele majore ale rețelei CoderDojo România, alături de Tabăra de Vară CoderDojo România.
După o primă ediție desfășurată în 2015, cea de a doua ediție a CodeWeek va avea loc în organizarea lui Alexandru Iatan (CoderDojo Timișoara @FEAA) și Attila Paur (CoderDojo Oradea) în perioada 23-29 aprilie, la Centrul Social Călacea (județul Timiș) al Asociației Generație Tânără, locul în care participanții vor fi cazați și unde vor desfășura un program intens care va combina activități de coding cu activități educative, sportive și recreative.


Sunt așteptați 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, activi la oricare dintre dojo-urile funcționale din țară.

Unul dintre obiectivele săptămânii este dezvoltarea capacității de lucru în echipă a participanților. Aceștia vor fi împărțiți în echipe de câte trei ninjas, care vor dezvolta și vor prezenta împreună proiecte din domeniile web-development și robotică.


Detalii legate de organizarea și desfășurarea CoderWeek 2016 pot fi găsite în Regulamentul de participare. Pentru înregistrarea participării, cei interesați sunt rugați să completeze următorul formular.


Organizatorii pot fi contactați telefonic sau prin e-mail, utilizând următoarele coordonate:
Alex Iatan 0760 235 434 coderdojotmfeaa@gmail.com, Attila Paur 0758 576 470 codercoder42@gmail.com.
Deasemenea, a fost creat un grup de facebook al evenimentului.

Ninja Români la Code Camp Istanbul!

Radu Ticiu - Tuesday, December 22, 2015

Alături de prietenii lor de la CoderDojo Turcia, Neșen Yucel și Patrick Bosteels, echipa CoderDojo Timișoara @Startup Hub a obținut o mini-finanțare Erasmus+, pentru organizarea unui schimb internațional de tineret româno-turc, intitulat Code Camp, care va avea loc la Istanbul, între 31 ianuarie și 7 februarie 2016.

Participarea românească va însemna o delegație de 12 ninjas și trei adulți însoțitori: Florina Roșiu, Alex Iatan și Radu Ticiu.Pe durata taberei, care va avea loc în Başakşehir LivingLabs, un foarte modern și activ centru antreprenorial și tehnologic vor avea loc diverse categorii de activități

- o parte semnificativă de învățare

- coding, în echipe mixte, româno-turce formate din câte 4-5 ninja dintre cei circa 25 de ninjas participanti (10 din Români, și 12-15 din Turcia

- training-uri pentru dezvoltarea de softkills, invatare interculturala, 

- vizite la obiective turistice din cel mai mare oraș al Turciei. 

Apogeul proiectului va consta dintr-o mini-competiție de tipul demo-day care va avea loc vineri, în 5 februarie, cand cele 5-6 proiecte dezvoltate vor fi prezentate in fata unei audiente turco-romane, formate din antreprenori tech, educatori, diplomati, reprezentanti de companii multinationale si comunitati tech din Istanbul.Un nou dojo în Timișoara

Radu Ticiu - Saturday, September 26, 2015

Un nou dojo în Timișoara, la Océ Software

Câțiva dintre angajații Océ Software România, una dintre cele mai interesante firme de tehnologie din Timișoara,
au propus ca firma lor să devina gazda unui nou dojo. Bineînțeles, sprijinul conducerii firmei a fost obținut fără probleme, iar în 26 septembrie va avea loc marea inaugurare!

Copiii care optează să învețe să programeze la acest dojo pot să se aștepte la un mediu de lucru foarte prietenos, așa cum rezultă și din aceasta fotografie: Campionii acestui dojo sunt Claudiu Dungă și Ilie CIotir, unul dintre cei mai dedicați mentori timișoreni, activ în multe zile de sâmbătă atât la CoderDojo Timișoara @Startup Hub cât și la CoderDojo Timișoara @Moisil. 

Programul noului dojo prevede, ca și în cazul celorlalte dojo-uri din Zona Metropolitană Timișoara, întâlniri săptămânale. Orarul de lucru va acoperi intervalul 14.00-16.00. ”Focusul tehnologic” inițial include Scratch și tehnologiile web.

Părinții își pot înscrie copiii interesați la noul dojo utilizând formularul valabil pentru întreaga Zonă Metropolitană Timișoara.

Prin apariția noii implementări, rețeaua CoderDojo România ajunge să numere 17 cluburi dedicate învățării programării de către copii, iar Zona Metropolitană Timișoara își consolidează poziția de cea mai densă arie geografică de implementari CoderDojo în Europa Continentală! 

Succes Claudiu, Ilie și întreaga echipă CoderDojo Timișoara @Océ Software!

Tabăra de Vară CoderDojo România & Moldova - A doua ediție

Radu Ticiu - Saturday, August 01, 2015

Pentru că e vacanță și e soare, organizăm a doua ediție a Taberei de Vară CoderDojo România & Moldova!
După ediția de anul trecut de la Moneasa, la care au participat aproape 40 de copii din Timișoara, Oradea, Lugoj și Cluj, respectiv 15 mentori din Chișinău, Oradea și Cluj-Napoca, rețeaua CoderDojo din România și Moldova pregătește o nouă ediție a celui mai mare eveniment național inter-dojo.

De această dată, locația aleasă este Centrul de Agrement pentru Tineret de la Cisnădioara aflat la 13 kilometri de Sibiu iar perioada de desfășurare va fi în 24-30 august. Alegerea unei locații ”mai centrale” pe harta țării sperăm să crească atractivitatea taberei pentru ninjas și mentori proveniți de la un număr mai mare de dojo-uri.

Programul taberei va include pe lângă una-două sesiuni zilnice de coding, vizite la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” și la Muzeul Brukenthal, un City Treasure Hunt în Sibiu, drumeții în împrejurimile Cisnădioarei, activități sportive și demonstrații ale activităților CoderDojo pentru copiii interesați din Cisnădioara și Sibiu, activități de socializare și mini-training-uri din sfera soft-skills. 

Mentorii participanți vor conduce atelierele de lucru în Scratch, web development și web design, algoritmică, Java, game-development, robotică, utilizând metodologiile de lucru cu copiii practicate în mod uzual. 


Logistic, suportul necesar echipei de organizare este oferit de către Banat IT, asociația care și-a asumat rolul de platformă/umbrelă pentru CoderDojo-urile din Zona Metropolitană Timișoara până la formalizarea unei asociații CoderDojo România.

Detalii legate de eveniment pot fi găsite în descrierea de aici. Părinții interesați își pot înscrie copiii până în data de 19 august, ora 15.00, completând acest formular.

Cu siguranță, Tabăra de Vară 2015 va fi un moment extrem de important pentru dezvoltarea rețelei, pentru continuarea procesului de creare a unei identități și culturi organizaționale proprii pentru CoderDojo România și Moldova.

Copiii programatori de la CoderDojo România premiați la Coolest Projects Awards in Irlanda!

Radu Ticiu - Friday, June 19, 2015

Copiii și tinerii de la cluburile CoderDojo din Romania au obtinut rezultate meritorii la Coolest Projects Awards, o competiție globală de creativitate tehnică, care a reunit la Dublin, în Irlanda, 500 de proiecte dezvoltate de copii și tineri de 7-17 ani.

Delegația României a cuprins 27 de copii și 6 mentori de la CoderDojo Dumbrăvița, Oradea, Bucuresti Nord și  de la două dintre cele patru dojo-uri din Timișoara: @ACI și @Startup Hub.


Participanții români au castigat trei Runner-Up Awards, prin:

  • Dragoș Ciocloda, 10 ani, de la CoderDojo Mosnita, la categoria Scratch, mentori Vlad Isac și Titus Nicolae

  • Alexandru Pop (15 ani), Iulian Trif (14 ani), Raul Licareț (16 ani), de la CoderDojo Timisoara @Startup Hub, la categoria web, mentor Alexandru Bogdan Iatan

  • Tomi Borza(14 ani),  Andrei Chiană (13 ani), de la CoderDojo Oradea, la categoria web, mentor Attila David Nagy


Florina Roșiu, organizator la CoderDojo Timișoara @Startup Hub: ”Participarea de anul acesta a fost mult mai consistentă decât cea din 2014, atât din perspectiva numărului de copii din România care au concurat, 27 față de 12, dar și al numărului premiilor câștigate: trei față de unul singur. Pentru toți membrii delegației, această experiență a generat un plus de entuziasm, motivație și încredere în forțele proprii.”


Dragoș Ciocloda, CoderDojo Dumbrăvița: „Sunt foarte bucuros că unul dintre primele mele proiecte a fost câștigător. Le-am arătat lui Vlad Isac și lui Titus Nicolae, mentorii mei, că și noi, cei mai mici copii din dojo putem facem lucruri importante.”   


Toți copiii au avut o experiență deosebită participând la eveniment, prezentându-și și susținându-și proiectele, interacționând cu colegii lor din alte țări, cu membrii juriilor (dar și cu doi roboți umanoizi) și vizitând după competiție sediul din Dublin al Google, unde au avut ca și ghizi un grup de patru dintre cei peste 50 de angajați români, pe care i-au impresionat cu întrebările și observațiile lor.


CoderDojo este o mișcare și o rețea internațională de cluburi de educație informală, gratuită, deschisă în domeniul programării pentru copii și tineri de 7-17 ani, bazate pe implicarea voluntară a unor mentori proveniți din rândul celor mai buni liceeni, studenți, freelanceri, angajați sau antreprenori din domeniul IT. Pe plan global, rețeaua CoderDojo numără peste 600 de cluburi din aproape 50 de țări. În România, activitățile CoderDojo au loc în 16 locații din 9 comune, orașe sau municipii, implicând un corp de peste 100 de mentori activi care lucrează în ședințe săptămânale cu aproape 500 de copii.


Mai multe informații despre participarea la CoderDojo Coolest Projects 2015 pot fi obținute de la Florina Roșiu, organizator CoderDojo Timișoara @Startup Hub, florina.rosiu@gmail.com, www.coderdojo.ro.