CoderDojo Blog CoderDojo Educație si creativitate tehnică la Tabăra de Vară CoderDojo Romania 2016

Educație si creativitate tehnică la Tabăra de Vară CoderDojo Romania 2016

La a treia sa ediție, Tabăra de Vară, și-a consolidat statutul de cel mai mare eveniment multi-dojo al rețelei CoderDojo România, după ce a reunit în cetatea istorică a orașului Alba-Iulia peste 80 de ninjas cu vârstele cuprinse între 7 și 17 ani, proveniți din 15 dojo-uri. Pentru prima oară evenimentul a devenit internațional prin participarea unor mentori și ninjas din Moldova, Serbia și Turcia.
Găzduit de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, evenimentul cu durata de o săptămână a inclus activități educative din domeniul programării, complementate de experiențe de relaxare și de învățare în domenii non-tehnice. 

 Cele două sesiuni zilnice de coding au grupat participanții în ateliere de Scratch, Web Development, Algoritmică, Limbaje de Programare Avansate, Unity/Game Development, Robotică/Embedded, Web Design în cadrul cărora au fost dezvoltate peste 25 de proiecte care au ajuns să fie prezentate în cadrul unui eveniment non-competitiv de tipul Demo-Day. De la versiuni dezvoltate în Scratch ale bine-cunoscutului joc Lemmings la un model de automatizare domestică, de la pagini web care au reflectat desfășurarea taberei la versiuni C++ a câtorva cunoscute jocuri (Snake, Tetris, etc.) sau implementări ale Conway`s Game of Life, proiectele prezentate la Demo-Day au reflectat noile cunoștințe și abilități transmise copiilor și tinerilor de cei 15 mentori dedicați reprezentând dojo-uri din Timișoara, Oradea, București și Chișinău. Alte activități desfășurate au vizat introducerea unor concepte și tehnici din domeniul inovării în grupuri și organizații mici (în cazul celor mai mari dintre ninjas) sau jocuri de grup pentru dezvoltarea abilităților sociale (pentru cei mai mici dintre ninjas). 
În ciuda densității activităților specifice CoderDojo desfășurate, programul taberei a oferit participanților oportunitatea de a asista la ceremonia schimbării gărzii în Cetatea Alba Carolina, de a simți efortul și valul de adrenalină pe circuitele aeriene și tirolienele dintre copacii Parcului de Aventură Dynamis Alba-Iulia, sau efectiv să joace baschet, fotbal sau board games cu colegii. Toți participanții au petrecut o zi vizitând Castelul Huniazilor din Hunedoara și Geoparcul Țării Hațegului, intrând în lumea cavalerilor medievali sau aflând informații despre dinozaurii din specia Balaur Bondoc. 
Construind pe succesul Taberei de Vară CoderDojo România 2016, organizatorii de la Asociația Banat IT, platforma formală a activităților CoderDojo în Timișoara și, sperăm, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba-Iulia vor proiecta ediția din 2017 care va fi deschisă participării echipelor de mentori și ninjas din România și din străinătate, interesate să învețe, să programeze și să se relaxeze într-una dintre cele mai frumoase și bine conservate fortărețe medievale din întreaga Europă. 
Vă așteptăm pe lista de participanți!

În perioada următoare vom publica o serie de postări în care vă vom prezenta detalii legate despre desfășurarea taberei!

0 Comments

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *